Suzuki TL1000S & R informatie

De TLS-deal….

Inhoudsopgave

Zoals in het blog beschreven, Dennis heeft de Pallet TLS van me overgenomen.

Bij die deal mocht ik een defecte TLS van Dennis overnemen. Hij had al wat onderdelen verkocht. Het frame met kenteken, de achterbrug, het blok defect, bus gebroken, cilinderkop, zuiger, krukaslager enz. kapot kwamen deze kant op.

De rest van de onderdelen heb ik eerst naar de stalling gebracht, de garage stond vol.

                      

Later maar kijken wat er aan materiaal is. Frame en motorblok zijn het eerst aan de beurt.

                   

Alles wat los zit verwijderen, bussen uit de brug, lagers bekijken op status, reinigen en vooral in mooi schoon vet zetten.

De brug en het frame met remreiniger te lijf, nieuw wordt het niet meer, maar wel mooi schoon.

Ook de dichtingen van de achtervork brandschoon maken, van mooi blauw Kroon vet voorzien, net zoals de lagers.

Als het frame en de achterbrug schoon zijn, kan de eerste as geplaatst worden. Dan kan het frame de Abba-stand in.

Er moet nog heel wat gebeuren voor ze zoals haar buurvrouw de jas aan kan!

Ze hangt er nog wat onwennig bij, de veer en demper ontbreken. Ook daar de lagers schoon maken en goed in het vet zetten.

De veer en demper zitten nu op de plek, ook het subframe gemonteerd. Hier moest een helicoil aan te pas komen.

Om het frame wat balans te geven in de Abba-stand, de voorvork geserviced. Schone olie en natuurlijk gekeken hoe de lagerschalen er aan toe zijn. Dik voor elkaar dus.

De vorkpoten blijven zeker 20 minuten open staan, zo kan de lucht uit de poten worden geborreld. Wel af en toe de poten helemaal inveren.

Gebruik nu even de 5W, normaal de 10W, eerst maar eens ff spoelen, kijken hoe de poten reageren.

Het blok nu eerst even aan de zijkant geparkeerd. Daar zal ik volgende week een begin mee maken voor de demontage.

De voorpoten op de plek, mooi gekleurde velg op de plek, het begint er al weer op te lijken.

9-11-2024

Had een advertentie gezien en gereageerd op het motorblok wat aangeboden werd. Met de verkoper een prijs afgesproken, het blok opgehaald in Breda.

Tijdens het overleg te horen dat ik het blok, met nog een blok in onderdelen mocht meenemen. De onderdelen werden in opdracht verkocht door Jeroen voor de weduwe van een overleden TLS rijder.

Heb het blok samen met de rest onderdelen achterin de auto gelegd, de afgesproken prijs met een bos bloemen voor de weduwe aan Jeroen gegeven.

Thuis het blok in de motorsteun gehangen.

          

Het blok ziet er stoffig maar ongeschonden uit. Als de R de juiste status heeft, begin ik aan dit blok. Zal het dan eerst aan de buitenzijde reinigen. Dan de nodige controles uitvoeren, zoals de kleppenspeling en de status van de primaire distributie tandwielen, koppeling enz…. kijken wat de status van het blok is.

Jeroen bedankt.

Vrijdag 18 april 2025

Kijk, de deal-TLS hangt weer in de ABBA-lift, de TLR staat te wachten op mooi weer.

De rotatiedemper eruit, de R1 demper inbouwen. Jan-Erik heeft de beugel voor bevestiging in het TLS-frame voor me gemaakt, bedankt Jan-Erik.

Onderin moest de bus iets gevijld worden om netjes te passen in de bevestiging van de achterbrug.

Rechts kan je dan bij de ingaande demping afstelling komen. Voor de ingaande demping is het een uitdaging, misschien moet ik hiervoor een gaatje in het frame boren.

Met een kleine schroevendraaier is de afstelling ook te maken, handig is het zo niet.

De demper staat er nu nog los in, daar komt snel verandering in. Dan is het blok aan de beurt. Zin in.

Dus op zaterdagavond na het squashen het blok onder de doek vandaan.

Thermostaathuis verwijderd, maar eerst de TB’s eraf. Het valt gelijk op dat de voorste TB niet goed aangedraaid heeft gezeten, blok is ook behoorlijk versmeerd daardoor.

      

Het blok is zowiezo behoorlijk versmeerd, maar kan ook niet anders, is door de crash van de eigenaar door de zandbak gehaald.

Dan zijn de kleppendeksels aan de beurt, blok op de juiste posities gezet om de klepspeling te controleren. Dat ziet er niet heel best uit, alle kleppen, van beide cilinders staan minimaal, het houd niet echt over.

Wat opvalt is de speling op de primaire distributie tandwielen, de boel er maar uit halen dan.

De kettingspanners voor de tijd verwijderen, centrale as van het tandwiel eruit, goed opletten dat de afstandring niet naar beneden donderd.

Tja, daar is niet veel meer van over, besta tijd wel gehad, bronze lager en de as zijn compleet naar de kloten, zowel de voorste als de achterste cilinder.

Als je dan de voorste uitlaatbussen ziet… links zit er een kruis, rechts is de bus bijna doormidden.

Dit blok gaat dus precies op tijd open. Heb nu wel grote twijfels of het onderin het blok nog wel in orde is. Moet daar nog maar eens goed over nadenken wat ik daarmee ga doen.

De resterende olie die in het blok zat leek nog redelijk in goede staat, er was een duidelijk rode kleur zichtbaar. De afdichtring was helder, de olieaftapplug ook brandschoon.

Kunnen ze vast aan elkaar wennen, frame heeft nog wel wat aandacht nodig, dan de elektra vast op de plek leggen, dan als het blok geserviced is…..

Zondag 20 april 2025,

Eerst beetje uitslapen, daarna in de korte broek 15km gewandeld, de tuin gedaan, lezen in de zon om na het eten de garage in te duiken. Besloten om het blok deels uit elkaar te halen. Wil de staat van de zuigers en cilinders zien, ook de drijfstangen controleren op speling.

De venturi laat zich gemakkelijk van de as halen, de keerringen zien er ook nieuw uit.

       

Blok is helemaal bruin vanbinnen, olie en temperatuur zijn daar debet aan. Er is een totaal andere koppeling gemonteerd, de kooi en platen zijn anders dan die van een 97 TLS.

Dan de verschillende kop-bouten demonteren, beetje tikken tegen de kop, daarna de cilinder van het blok aftrekken.

       

Voor je het weet is er al bijna niets meer over van het blok, alleen de basis met de bak en de dynamo hangen er dan nog. De zuigers hebben wel wat kool, de drijfstangen zien en voelen heel normaal, de kast ligt ondertussen al weer vol met onderdelen.

       

Dan met een micrometer de stelplaatjes opmeten en bijschrijven bij de klepspeling die te wensen over laat.

       

Bij montage zal ik de stelplaatjes van nieuwe waarden voorzien, dan de kleppen op max marge stellen. Zal ook de kleppen uit de koppen halen en netjes slijpen, altijd goed.

Dan de bussen, toch even mooi plaatje van gemaakt, zowel de buiten en binnenkant van de bus laat zien dat die bijna gestorven is.

     

Uit het blok viste ik nog net even een dikke sliert syliconepakking. Zo slecht dit, kan als die sliert op de verkeerde plek terecht komt desastreus zijn voor het blok.

Bij de aankoop van dit blok zat nog een blok waarvan de krukas kapot gelopen is. Alles ligt al uit elkaar, als het nodig is wat onderdelen uitwisselen.

Eind april, begin mei….

Als de cilinderkoppen er toch naast liggen, dan gelijk de kleppen slijpen, hoe ze eruit zien komt tevoorschijn als we de veren met een speciale klem indrukken, de borging eruit halen.

Op de middelste foto is niet heel goed te zien, komt de klepsteel naar buiten, de borgingen zijn er al uit. De inlaatklep is de grootste en ziet er redelijk uit, let ook op de koolaanslag.

Dan altijd de kleppen voor het slijpen controleren of deze niet ingebrand zijn, de klep speling was tenslotte minimaal, eigenlijk beneden de toegestane marge.

Slijpen altijd eerst met grof, daarna met fijne slijppasta. Het hulpgereedschap links naast de pasta wordt op de accuboormachine gezet, een mechaniek binnen maakt dat de andere kant met een rubber snel rechts/links draait, zo slijp je de klep heel gemakkelijk. Geen druk zetten, de pasta doet het werk.

Tja, dan ziet het er ineens bijna als nieuw uit. Ook de cilinderkop weer netjes schoon gemaakt met borstels en daarna met polijstmateriaal.

Ondertussen de pakkingen ontvangen, primaire distributie tandwielen klaarliggen waarvan de bronzenlagers 100% zijn.

Betekent dat het blok weer opgebouwd kan worden.

       

Voor je de cilinders over de zuigers op de plek plaatst, de zuigerveren op de juiste positie zetten, zorg dat de pasbussen in het blok zitten, dan blijft de pakking ook beter op de plek liggen.

Gebruik onder de pakking pakkingpasta die ook gebruikt wordt om beide krukascarterdelen tegen elkaar te dichten.

Dan de distributieketting geleiders in de cilinder in de uitsparingen plaatsen.

     

Dan zijn de cilinderkoppen aan de beurt. Ook hier geldt, de pasbussen in de cilinder plaatsen, de nieuwe koppakking blijft dan beter op de plek liggen bij plaatsing van de cilinderkop.

Door een lange tyrapp door de distributieketting te halen, kan je die gemakkelijk op spanning zetten bij het plaatsen van de cilinderkop.

Snel de as van het centrale distributiewiel plaatsen zodat de ketting niet naar beneden valt. Gelijk het andere deel van de spanner plaatsen.

Dan de kopbouten aanhalen, eerst met 20, daarna met 47nm, natuurlijk kruislinks. Daarna de andere bouten die op de onderste rand van de cilinders zitten, ook de bouten binnenin de kop en de spanners aanhalen met de juiste nm’s.

     

Dan het tandwiel gelijk op tijd zetten zoals in het wphb beschreven staat. De markering op de twee tanden en het gat op het kleine tandwiel bepalen of de timing juist is. Ook de koperenring aan de buitenkant van het blok op de as natuurlijk vervangen door nieuw.

     

De timing wordt bepaald door een markering op het krukas tanwiel en het distributietandwiel. Daarnaast natuurlijk de (F|T) markering op het vlieg/dynamo-wiel die precies goed moet staan.

De stelplaatjes, bussen en de nokkenassen zal ik de komende week plaatsen.

Woensdag 28-5-2025

Soms blijft het langer liggen dan dat je van plan bent, deze week gewoon nergens aan toe gekomen, vanavond weer wat tijd en zin om verder met het blok te gaan.

Begonnen met de basis klepspeling, die heb ik als uitgangspunt gekozen, de oude plaatjes vervangen door nieuwe maten.

     

En voor je het weet liggen de plaatjes op de juiste plek, de bussen daar weer overheen.

Gebruik of Molybdeen en of Motul 300V om de boel in elkaar te zetten.

Dan zijn de nokkenassen aan de beurt. Neh, nog niet om op de plek te leggen, nee, de decompressie mechanieken moeten ervanaf.

lastig klusje, de nokken met dikke rubbers en bescherming voor de nokken en tandwielen in de bankschroef, de zaag erin.

     

In het verleden wilde de TL niet best starten zonder deze decompressie, met de tegenwoordige accu’s is er geen vuiltje aan de lucht. Volgens de metingen die uitgevoerd zijn door de TL-Zone krijg je voor het verwijderen van dat mechaniek 1pk per mechaniek tevoorschijn.

Lekker belangrijk! Heb het jaren terug uitgevoerd op mijn TLS, blok draait als een malle rond zonder die toestanden.

Vandaag met de TLR naar Drenthe gereden, klusje bij de schoonouders, over Meppen, de 31 weer terug naar Enschede. Paar stukjes de kraan even helemaal open gezet, er is nauwelijks verkeer dus het gaat lekker. Toch teveel sleurhutten, dus terug naar de 180, snel thuis.

Vanavond de nokkenassen geplaatst, de kleppenspeling gecontroleerd. Heb de eerste maten direct gecorrigeerd zodat ik een redelijk uitgangspunt heb, de koppen en cilinders zijn eraf geweest, het is dan gewoon anders.

Zorgen dat het blok op de juiste stand staat. Loop hiervoor altijd het (digitale) WPHB door, stap voor stap, zorgen dat je niets overslaat.

De inlaat en uitlaat klepspeling van de voorste cilinderkop meten en corrigeren. Probeer altijd de maximale klepspeling aan te houden, zeg maar de safe-side.

Heb van de achterste cilinder de correcties niet opgeschreven, beide spelingen zijn aangepast naar 0,29, precies onder de max. marge.

Voor je het weet liggen de nokken weer mooi op tijd in de cilinderkoppen, plons olie op de tandwielen en nokken, het blok kan dicht.

          

Voor vanavond de kleppendeksels er maar ff los opgelegd, morgen of zondag het blok sluiten, nieuwe bougies erin, dan kunnen de voorbereidingen uitgevoerd worden voordat blok in het frame gehangen wordt.

Als het goed is blijft er niets meer….

De oude tandwielen had ik nog niet weggegooid, blijven de bougies, de inbus van het inspectiegat, de inbus van de krukasbout en de rubbers en bouten van de kleppendeksels over.

Drukke dag, wat problemen op het werk met camera’s, behoorlijk wat tijd aan kwijt geraakt, rest van de dag wandelen en relaxen, toch nog even de garage in, wil eigenlijk het blok sluiten.

De rubberen pakkingen met remreiniger schoonmaken, alle vloeibare pakking van de vorige dichting verwijderen, ook van de cilinderkoppen. Dan de rubbers in de molybdeenvet zetten en plaatsen.

            

Daarna de rondingen licht insmeren met siliconenpakking, de kleppendeksels kunnen geplaatst worden.

               

De rubber ringen onder de bouten die het kleppendeksel vast zetten op dezelfde manier schoonmaken, daarna ook met molybdeenvet insmeren, bouten aanhalen met 14nm.

Gelijk de iridium bougies geplaatst, schroefdraad licht insmeren met keramisch vet.

De koppelingsdeksels zijn aan de beurt. De verlichting die op het glas was geplakt verwijderd, alle troep eruit, glas gereinigd, twee nieuwe boutjes op lengte gemaakt, rubberen ringen reinigen met remreiniger, molybdeenvet op de rubbers en dicht is de boel.

               

De kast is nu echt leeg.

Wordt vervolgd.

Rini

Table of Contents

REACTIES

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *