Suzuki TL1000S & R informatie

Van een palletwagen terug naar een TLS!

Omdat ik altijd op zoek ben naar onderdelen voor de TL’s waar ik aan werk, opnieuw de advertentie zichtbaar van Jordy. De TLS waar hij contact over had gezocht omdat het motorblok van deze TLS vast was gelopen, was nu deels uit elkaar gehaald, onderdelen verkocht en dat wat er over was op een palletwagen gelegd, ze moest weg.

We hebben een prijs afgesproken en ik ben met Erik Reinderink naar Maastricht gereden om haar op te gaan halen. Enige wat nog verkocht was in de tussentijd was het subframe.

Bij het op de aanhanger zetten me verschrikkelijk in de hand gesneden, de tank was nog roder dan die al was….

Samen met Pim, een van de zoons het frame in de lift gehangen, dat is nog wel een uitdaging zonder voorvork, wielen en achterwiel.

Het eerste wat gebeuren moet is het ontleden van het frame, tank demonteren, Throttlebodies, bekabeling en koel elementen lagen snel naast de frame in de kast.

Voor de de demontage heb ik van een andere TLS het subframe gebruikt, de tank tijdelijk bevestigen om zo ook de bedrading eens goed te inspecteren.

Het wordt al lekker kaal zo, het subframe is nu versierd met twee kabelbomen, de originele en die in het subframe vast zat.

Als laatste heb ik het uitlaatsysteem verwijderd, de bouten van het frame naar de cilinderkoppen, de bovenste bevestiging van de achterkant van het blok in het frame, blijven de centrale as tussen de beide cilinders en de onderste bevestiging achter aan het blok over.

Het hondje gebruik ik dan om het blok uit het frame te kunnen rollen. De centrale as uit het frame halen en dan de lift heel langzaam omhoog pompen. Hierdoor kantelt het blok vanzelf naar voren. De laatste as onderin de achterkant van het frame en blok eruit halen, het gekantelde blok met kleine bewegingen en kleine draaiingen op het hondje uit het frame rollen. Kost totaal geen moeite en of kracht.

Wat overblijft is het frame met de nodige klodders vet van de gamaakte kilometers.

De bedoeling is om het blok rechts achter het frame te plaatsen. Zal dan het uitgebouwde blok (links) gaan demonteren om te kijken wat de schade is.

De voorste cilinderkop is gecontroleerd, geen bus of iets dergelijks defect, ben bang dat de versnellingsbak gecrasht is, blok stond ineens stil. Bij een eerder blok ook al mogen ervaren, nok van een versnellingstandwiel afgebroken, dat gaat dan zwemmen en komt een krukas of zuiger tegen.

Dit blok komt uit het frame, voor demontage natuurlijk ook eerst goed schoonmaken.

Het blok hieronder is een 1997, al best nagekeken en dichtgemaakt om getest te worden. Risico is dat er toch iets aan mankeert, dat horen we dan als het gaat draaien.

In de komende dagen zal ik het goede blok uit de steun halen en op het hondje parkeren, het andere blok in de steun hangen, ready for look inside.

We zijn een aantal weken verder, genoeg te doen, de blokken zijn klaar om te wisselen, mijn zoon Pim hielp me vanavond even om het goede blok uit de standaard te halen, op de juiste plek op het hondje neer te zetten, het kapotte blok in de motorsteun te hangen.

De bak er gelijk maar onder, het zal een beste smeerboel worden als het blok schoongemaakt wordt.

Het andere blok op precies dezelfde plek neergezet zoals het defecte blok uit het frame is gehaald.

Natuurlijk eerst de achterste pijp van het uitlaat systeem erop gezet. Het hondje onder de lift gerold, frame klein stukje laten zakken met de lift, de onderste bevestiging van het blok kwam zonder enige kracht precies voor de opening van het frame, de as kan er zonder moeite in worden geschoven. Zorg er wel voor dat de afstandbus aan de linkerkant van het frame in het frame geschroefd is.

                               

Het blok kan aan de voorste cilinder gemakkelijk opgebeurd worden, de bevestigingsbouten lagen klaar, heb eerst de centrale bout die tussen beide cilinders door het blok gaat geplaatst, dan de andere bouten met de verschillende afstandbussen op de plek schroeven, los/vast aandraaien.

Dan kan het frame alweer naar boven gebracht worden, beetje pompen en de werkhoogte is alweer bereikt.

De onderste bevestiging heeft een afstandbus die aan de linkerkant van het frame zit, deze aanhalen met 10nm, daarna de moet met 45nm. Dan kunnen de andere bouten met 55nm, de centrale met 93nm worden aangehaald.

Dan maar even een zelfportret met het resultaat. Het blok hangt er weer netjes in. Tandwiel voor, jiffy, versnelling op de plek, volgende stappen zijn de Throttlebodies, koppelingskabel, uitlaatsysteem, de bedrading, het koelsysteem en de tank en een accu, dan kan ze…..

Wilde eigenlijk zo snel mogelijk verder…. kabelboom op de plek leggen, kijken hoe ver ik kom.

Belangrijk om het werkplaatshandboek hierbij te gebruiken, de kabelboom moet daar liggen waar Suzuki die bedacht heeft. Startmotor en oliedrukmeter aansluiten.

Hierna met het uitlaatsysteem aan de gang, de pakking in de uitlaatbocht van de achterste cilinder smeer ik altijd helemaal in met een dun laagje keramisch vet. Dit bakt er zo lekker tussen en blijft tot 1600 graden zitten, blijft de pakking ook heel.

Heb eerst het achterste deel op het uitlaatspruitstuk gehangen, de bout van de bevestiging aan het frame er los vast indraaien.

Dan de voorste pijp zonder spanning aanbrengen/ophangen, als de achterste bout in het frame er losjes in zit, kan je voor de bouten door de klem in de cilinderkop draaien, dit moet ook los/vast.

Dan beide uitlaatstukken bevestigen met de beide imbusbouten, gebruik hier ook keramisch vet.

Kijk, er zijn alweer twee pijpen te herkennen, het begint er weer op te lijken.

Bij het aansluiten van de verschillende onderdelen kwam ik erachter dat de kabelboom van een 1999 model is, dit blok is een 1997, zit net weer ff andere connector aan. Moet misschien dan toch maar weer een andere kabelboom plaatsen.

Keep you informed.

Rini

Table of Contents

REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *